Glass Art NOW!

A velencei Ateneo Venetóban mutatkozhat be a Glass Art NOW! című, csoportos magyar üvegművészeti kiállítás szeptember 1. és 15. között, a 7. The Venice Glass Week nemzetközi üvegművészeti fesztivál keretében.

Bővebben...
 

Styl Brno 2023.08.19-21. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 
 
 

"Somogy fővárosában állati jó show volt"

Dátum: 2022.09.15. csütörtök
 
 
 
 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2022. szeptember 30-október 2. között újra megrendezte a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén.

Internetes támogatók

A Dunántúl egyik legnagyobb agrárrendezvényén kiemelkedő szerepet kapott az agrár-felsőoktatás és az agrárszakma népszerűsítése. Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, az Egyetem fő képzési, kutatási területeit, öt campusát és 20 intézetét is megismerhették a látogatók a MATE Udvarban, interaktív programokon keresztül. „Az intézetek egységes megjelenésben, profiljukhoz illő módon, számos interaktív programmal igyekeztek bemutatni tevékenységüket és közelebb hozni a tudományt a fiatalokhoz” – tette hozzá az intézményvezető. Többek között a Környezettudományi Intézet standján ökolábnyom-kalkulátort üzemeltetnek, a Genetika és Biotechnológia Intézetnél pedig az érdeklődők kipróbálhatták a DNS elválasztási technikákat.

„A kiállítás keretén belül több szakmai konferenciát tartottunk. A nulladik napon sor került a nagy múltú Nemzetközi Takarmányozási Szimpóziumra, a II. Állattenyésztők Napjára, az agrárszaksajtó szerepét körüljáró Kertészeti konferenciára, valamint a nyúltenyésztés aktuális kérdéseit megvitató 33. Nyúltenyésztési Tudományos Napra is. A rendezvény első napján, a II. Vidékfejlesztési Konferencia keretében fajsúlyos kérdéseket vitattak meg a vidék fejlesztéséért dolgozó politikusok, az agrárgazdaság szakember-utánpótlásáért felelős MATE és a termelők képviselői. A Vidékfejlesztési Konferencia tervezett témája az idei évben az élelmiszeripar helyzete és a jövőjében rejlő kihívások” – ismertette a programot a MATE rektora. Sor került a One Health Szakmai Napra is, valamint az V. Halászati Kerekasztal is várta a halágazat szereplőit. Vasárnap a hagyományos juh- és kecskeágazati rendezvény új köntösben, az állattenyésztés egészét összefogó Szent Mihály-napi Állattenyésztési Fórumként valósult meg.

 
 

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a hagyományoknak megfelelően társrendezőként vett részt a KÁN Egyetemi Napokon, melynek keretében fajtabemutatókkal és szakmai programokkal készült. „A Magyar Állattenyésztők Szövetsége nagy létszámban mutatott be hidegvérű lovakat, húsmarhafajtákat és juhokat, kecskéket, továbbá a baromfi-, nyúl- és vadtenyésztési ágazatok is különleges színfoltjai voltak a kiállításnak” – jelentette be Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke. „A tenyésztőszervezetek bemutatókkal, fajtabírálattal, interaktív előadásokkal emelték a rendezvény színvonalát és megrendeztük a II. Állattenyésztők Napját is, mely az állattenyészők ünnepe” – emelte ki Zászlós Tibor.

A rendezvény első napján került sor a Szakiskolai Napra. „A népszerű esemény keretében az idei esztendőben is közel 1.000 középfokú agrár-szakképzésben részt vevő diákot vártunk, akik szervezett keretek között, csoportokra bontva járták be a campust és a kiállítást, így sokrétű információt tudtak gyűjteni mind a képzésekről, mind pedig az agrárszakmákról. Nem titkolt célunk, hogy a fiatalokat megnyerjük az agrárium számára” – hangsúlyozta Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvető igazgatója.

 
 

A tavalyi évhez hasonlóan 2022-ben is kiemelt szerepet kapott az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye. A verseny célja, a hallgatók megmérettetésén és a vásári közönség szórakoztatásán túl az, hogy népszerűsítse a felsőfokú agrárképzési területeket. Az agráregyetemek hallgatói között zajló verseny elméleti vetélkedővel indult, majd gyakorlati feladatokat hajtottak végre a hallgatók a Fedeles Lovardában.

Az állattenyésztési kiállítások szakmaiságát a tenyésztőszervezetek által összefogott tenyésztők és állataik jelenléte, valamit a szakkiállítók felsorakozása adta. Az idei évben újra növekvő számban üdvözölhettük az állattenyésztés háttériparát alkotó cégeket. Takarmányozással, állategészségüggyel és az állattenyésztés eszközeivel foglalkozó cégek jelenlétére számítottunk, valamint jelen voltak a mezőgazdaságot kiszolgáló intézmények, szervezetek és egyéb szakmai kiállítók.

A programok között szerepelt a vadgasztronómiai főzőverseny, amit immár 12. alkalommal rendeztek meg a vadgasztronómia és a vadhúsfogyasztás népszerűsítése céljából.

 
 

A Tej Terméktanács „Van itthon tej” edukációs kampánnyal jelent meg kiállításon, mely a tejfogyasztást hivatott népszerűsíteni. A promóció több állomáson keresztül élvezhetően, játékosan mutatta be a tejkészítés folyamatát.

Az interaktív, közönségbarát programok révén a látogatók jobban megérthették az állati termékek felhasználásának módját és hatásait, mind az emberi szervezetre, mind pedig a környezetre nézve. A rendezvényen a bőszénfai MATE Vadgazdálkodási Tájközponttal is megismerkedhettek a látogatók, aminek az Élményliget programhelyszín adott otthont. A vendégek kipróbálhatták az íjászkodást, a vad tiszteletére Szt. Hubertus-misén vehettek részt, továbbá trófea- és agár-, pákász-, solymász-, vadászíjász-bemutatókat is megszemlélhettek az érdeklődők. Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campus főigazgatója elmondta: „A programsorozat elmaradhatatlan eleme a kisállat-simogató, a szórakoztató lovas program, a Gazdaudvar, valamint a patkolókovács-, nyírási és fejési bemutató is, amiknek köszönhetően a látogatók mélyebbre hatóan ismerkedhettek meg a vidéki élet vonzerejével és kihívásaival.” A programkavalkádot tovább színesítették a kulturális, interaktív, szórakoztató és kézműves előadások, bábjátékok és a nagysikerű Mesetérkép is. Kiemelt zenei program volt a Halott Pénz péntek esti koncertje.

Az esemény hivatalos honlapja: https://kaposvarinapok.hu/

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Művészetek Völgye

Idén is saját színdarabbal és csaknem 500 további programmal várja a fesztiválozókat a Művészetek Völgye július 21. és 30. között Kapolcsra, Vigántpetendre ...

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 75. születésnapi ünnepsége

Alkalmi kiállítás nyílt 2023. április 11-én. A vasút építését 1948. április 11-én kezdték meg.

MVM Koncertek - A Zongora sorozat

Hat magyar zongoraművész ad szólókoncertet szombaton és vasárnap a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban.

Színházi olimpia

Madách 200 címmel nyílik meg vasárnap az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása a Nemzeti Színházban a 10. Színházi olimpia keretében; ...

Kajak-kenu vk

Kajak-kenuban az idei év első nemzetközi eseménye az éppen egy hónap múlva kezdődő világkupa szegedi állomása lesz, amelyre 53 ország jelezte részvételi ...

Károly király halálának 100. évfordulója

Emlékkiállítás nyílik a gyulai Almásy-kastélyban Habsburg Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából. A tárlatot a Madeirai Levéltár és Könyvtár, ...

 
Ez történt a héten

Boglya Feszt

Először rendezik meg a Boglya Feszt öko-művészeti fesztivált június 23. és 25. között a Tisza-tónál öt településen: Tiszadorogmán, Egyeken, Ároktőn, Tiszabábolnán ...

Művészetek Völgye

Csaknem 2200 zenei, irodalmi, színházi, családi és egyéb programmal várja a látogatókat július 21. és 30. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Avasi Borangolás

Idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Avasai Borangolást Miskolcon, ahol május 11. és 13. között hatvannyolc programhelyszín és kilencvenhét ...

Dalszerző Expo

Ismert magyar és külföldi zenei szakemberek részvételével április 27-től június 8-ig rendezvénysorozattal jelentkezik a Dalszerző Expo az Artisjus fővárosi ...

A költészet napja

Huszonnégy órás versfolyamot rendez szerdán és csütörtökön a Békéscsabai Jókai Színház.

Húsvét

Hagyományos zengővárkonyi díszítéssel írt tojások a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban virágvasárnap.

 
 
weather failed, check feed URL